Om meg PT og livsstilscoach Blogg Podkast Mine produkt Livsstilsportal Kontakt LOGG INN I PORTALEN Logg inn

PUSTEN-STARTEN PÅ ET BEDRE LIV

pusten May 10, 2023
 

Måten du puster på påvirker deg både emosjonelt, fysisk og psykisk

Er du klar over at det å bli bevisst hvordan du puster kan bli starten på et magisk og bedre liv?

Hadde jeg bare forstått dette i mine 30 ...jeg som har adhd og har hatt et hektisk grunder liv .

Jeg elsker min nye INDRE RO, selv om det fortsatt er dager med uro og stress så føler jeg at jeg har verktøy som fungerer for meg .

Jeg renser min aura- jeg puster , praktiserer yoga og fortsetter med effektive og varierte styrke økter .. 53 år er ingen grunn for å ikke har en sterk - bevegelig kropp 

Ved hjelp av pusten kan du tåle stress bedre, du kan gjenvinne indre ro, og du har et godt verktøy for å mestre vonde følelser. BELIVE me in this:) 

Jeg kan med handa på hjertet fortelle at pusten et viktig terapeutisk verktøy som kan brukes mot angst, depresjon, smertetilstander og slitenheten/trettheten mange kjenner på ved utbrenthet.

Den kan rett og slett være et viktig første skritt for å snu uheldige mønstre du har kommet inn i via tankene og kroppen.

Heng med, så skal jeg gi deg en kort innføring, og gled deg til en liten øvelse

Pusten ved bekymring, angst og stress 

Mange som strever med stress, angst og mye bekymring kan få et negativt pustemønster ved at de puster mye med øvre bryst i stedet for mellomgulvet (diafragma, vår viktigste pustemuskel).

Når vi står ovenfor en situasjon hvor vi trenger å mobilisere (f.eks en faresituasjon) aktiveres det sympatiske nervesystemet (stressresponsen), og stresshormoner som adrenalin og kortisol pumpes ut i kroppen.

Dette gjør kroppen i stand til å kjempe i mot eller flykte fra det vi oppfatter som farlig. All energi føres til store muskelgrupper som armer og bein, og pusten vår blir overfladisk.

Siden hjernen vår er dårlig på å skille fare fra «tenkt» fare (som våre katastrofetanker), settes den samme stressresponsen også i gang når vi kjenner på angst, bekymrer oss eller er selvkritiske til oss selv.

Ved tilstander som angst, mye stress, uro, nervøsitet og bekymringer er det alltid lurt å roe og fordype pusten.

Pustefrekvens

Hos de fleste voksne mennesker trekkes pusten 12-16 ganger per minutt (innpust+utpust). NB! Ved kronisk stress er vi oppe i 15-20.Da bruker vi rett og slett krefter vi ikke trenger i hverdagen.

Det å senke pustefrekvensen til 5-6 pust i minuttet er et virksomt tips for å skape indre ro og god mental helse. Det kan du gjøre ved å legge til rette for en fin og rolig pusterytme.

Et tips er å telle til 7 på innpust, og 7  på utpust en periode til du i større grad automatiserer dette pustemønsteret.

Faktisk vil det å bli oppmerksom på at du puster kunne senke pustefrekvensen din automatisk.Du kan faktisk halvere den kun ved å fokusere på at du puster.

ja tenk -Så enkelt kan det være! PRAKTISERE er det som hjelper 

Pusteøvelse for økt indre ro

Det å puste langsommere, og dypere ved å puste med mellomgulvet i stedet for den overfladiske brystpusten vi ofte ser ved stress, angst og bekymringer, vil sende signaler til nervesystemet om at det kan roe ned.

Du kan altså finne «av-bremsen» via pusten.

En fin øvelse for å finne roen er gjennom vuggepust, også kalt bølgepust. (Denne er inspirert av Audun Myskjas bok Pusten).

1) Innta en behagelig stilling, enten det er sittende med ryggen rett (i en stol, på en pute, eller direkte på gulvet), eller liggende, og finn en regelmessig pusterytme.

2) Legg en hånd rett under brystet, og kjenn om mellomgulvet hever og senker seg. Ved mye stress over tid kan mellomgulvet bli stivt og ufleksibelt, og det kan oppleves vanskelig å kjenne store bevegelser her. Ikke fortvil hvis dette er tilfelle, dette kan læres opp!

3) Se for deg at det går en bølge gjennom kroppen din. Bølgen går nedover mot bekkenet (gjerne helt ut i føttene dersom dette er naturlig) ved innpust, og oppover igjen til toppen av hodet på utpust. Se for deg at du er en del av bølgen, at den vugger deg fram og tilbake. Utpusten er rolig og avspent, og du finner et naturlig «snupunkt» mellom innpust og utpust.

4) Fortsett slik noen minutter til du kjenner deg roligere.

Hverdagspusten

Når det koker rundt deg eller du trenger å roe deg kjapt; pust dypt inn, og så ut.

La utpusten vare lengre enn innpusten.

F.eks ved å telle til 4 på innpust og 8-10 på utpust.

Hvis du bruker en vokallyd som oooo eller aaaa når du puster ut kan du oppleve at utpusten blir lettere og lengre.

Ellers i hverdagen; forsøk å bli bevisst pusten så ofte som mulig.

Bare det å tenk at du puster i noen sekunder vil hjelpe deg.

Hvis du ønsker å lese mer om pust og dens rolle i hverdagsmestring og tilstander som stress, angst, utmattelse og smerter, kan jeg anbefale Audun Myskja sin bok om pust eller dyktiger Anette, som er en av Norges beste puste eksperter og min kjære kollega i Vilja.

 

Du som har og trener med meg , vet jo at jeg alltid starter med pust og virkelig minner deg på hvor viktig og hvor stor effekt det gir å bruke pusten når du ønsker å roe ned nervesystemet og ikke minst få en mer bevegelig kropp.

Ofte observerer jeg at mange holder pusten når du konsentrerer seg inn i en my øvelse:) 

 

Håper dette var til inspirasjon 

Bli gjerne med på en digital økt om du ikke bor her på Stord 

 

Et deilig langt innpust for kraft og påfyll og et enda lenger gi slipp utpust 

 

klem ¨Christin 

Close

Ta kontakt